Programma
Jouw gezondheid, onze zorg
Een goede gezondheid (zowel fysiek als mentaal) is goud waard. Daarom wil VOOR GENT alle Gentenaars maximaal ondersteunen om zo lang mogelijk gezond te blijven.
We stimuleren een gezonde levenswijze en zetten in op een gezonde omgeving. We doen dat voor álle Gentenaars, maar hebben extra aandacht voor kwetsbare mensen. Want: ‘arm maakt ziek en ziek maakt arm’...
‘Je goed in je vel voelen’ is een uitdaging voor iedereen. Eén op drie Belgen krijgt te maken met psychische stoornissen in zijn leven. Daarom zetten we in op mentale veerkracht, goede zorg en de integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid in onze samenleving.
Sterke, toegankelijke en betaalbare zorg is belangrijk voor iedereen. Want ieder van ons heeft weleens zorg nodig, na een ongeval, bij ziekte of als we minder mobiel worden. VOOR GENT werkt verder aan een zorgsysteem dat nabij is, kwaliteit biedt en op maat is van jouw noden.
We zorgen tegelijk voor de mensen die zorgen: het professionele zorgpersoneel, maar ook mantelzorgers en vrijwilligers. We ondersteunen hen zodat zij zich kunnen blijven inzetten. Want de toekomstige zorg moet een goede combinatie zijn van professionele zorg en informele zorg.
1. Een gezonde levensstijl staat voorop
- Voorkomen is beter dan genezen. Daarom stimuleren we een gezonde levensstijl. We werken vooral wijkgericht in samenwerking met onder andere de wijkgezondheidscentra.
- In samenwerking met tal van buurt- en sociale organisaties zorgen we voor een continu aanbod van infosessies en workshops (samen sporten/bewegen, mondzorg, fietslessen, kooklessen voor kwetsbare jonge ouders, vaccinatiecampagnes enzovoort).
- Jong geleerd is oud gedaan. We ondersteunen scholen bij hun gezondheidsbeleid. We bieden trajecten aan op maat van de school om acties op te zetten rond de gezondheidsthema’s die de leerlingen en de schoolteams zelf kiezen.
- We zorgen ook voor een gezonde omgeving met een goede luchtkwaliteit en een ‘beweegvriendelijke’ stad met veilige fietsinfrastructuur en degelijke voetpaden.
- We breiden het principe ‘bewegen op voorschrift’ verder uit naar meer preventiethema’s. Via huisartsen of andere gezondheidswerkers kunnen mensen doorverwezen worden naar experten die hen op maat begeleiden.
2. Goed in je vel
- We zetten in op versterkende factoren zoals een goed ondersteunend netwerk van familie en vrienden, emotionele vaardigheden, (kunnen) praten over moeilijkheden en tijdig hulp zoeken. Hiervoor werken we samen met partners zoals scholen, jeugdwelzijnswerk en sociale sportorganisaties. We zetten ook wijkwerkers in die specifiek rond mentaal welzijn acties opzetten in de buurt.
- We blijven investeren in een sterk sociaal aanbod om eenzaamheid tegen te gaan, met een extra focus op vormingen voor organisaties. We bieden de Gentenaars een overzicht van het aanbod van alle initiatieven rond eenzaamheid.
- We monitoren het aanbod van eerstelijnspsychologen in Gent en zorgen voor een goede spreiding over de wijken en wat specialisaties betreft. Als er extra noden zijn, breiden we het aanbod uit. Voor jongeren werken we intensief samen met het OverKophuis, Therapie voor Jongeren (Tejo) en eventuele toekomstige partners.
- We behouden de inzet van psychologen in de lokale dienstencentra, publieke woonzorgcentra en binnen het OCMW voor mensen met financiële moeilijkheden.
- We faciliteren (als partner) de opstart van een nieuw zorgcentrum voor mentaal welzijn, waar alle studenten in Gent terecht kunnen.
- Sommige mensen hebben een langdurige psychische aandoening, vaak gecombineerd met welzijnsproblemen. Zij leven minder in instellingen, maar wonen vaker verspreid over de stad. We bouwen een goed ondersteunend netwerk uit voor deze mensen en onze buurten.
- We zetten mobiele werkers in in de wijken, die de gepaste zorg zoeken voor mensen met langdurige psychische aandoening. Mobiele werkers helpen ook wijkvoorzieningen en bewoners met meer kennis over psychische problemen en hoe daar mee om te gaan.
3. Gezondheidszorg voor iedereen
- Samen met de huisartsenvereniging en de Eerstelijnszone zorgen we voor een goed gespreid aanbod van eerstelijnsvoorzieningen. We volgen op waar de nood aan huisartsenpraktijken of wijkgezondheidscentra hoog is en ondersteunen deze werkingen om verder uit te breiden. In de Bernadettewijk/Oostakker moet een eerstelijnsgezondheidscentrum komen.
- We moedigen iedereen aan om een vaste huisarts te zoeken en de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidskosten te activeren (via onze eigen dienstverlening en sociale organisaties).
- We ondersteunen Gentenaars om hun weg te vinden in het gezondheidssysteem via ons team van ‘gezondheidsgidsen’.
- We experimenteren met ‘eerstelijnsnetwerken’ waar gezondheidsprofessionals samen de volledige zorg opnemen en doelgerichte zorg ontwikkelen op basis van wat jij nodig hebt om goed te kunnen leven.
- Een gezonde mond heeft een grote impact op de gezondheid. We laten tandcontroles doen bij kleuters en blijven die nadien opvolgen. We blijven extra inzetten op tandzorg door de inzet van mondhygiënisten en toegankelijke tandartspraktijken te stimuleren.
4. Goede zorg vereist een goed ziekenhuis
- We begeleiden de ziekenhuisfusie tussen AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas (inclusief de structurele verankering van de samenwerking met het UZ Gent op het vlak van onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, maatschappelijke dienstverlening en gespecialiseerde gezondheidszorg), waarbij we de uitgangspunten blijven bewaken: toegankelijke gezondheidszorg, behoud van identiteit, volwaardig zorgaanbod op de site en ontwikkeling van medische speerpunten, waarborgen van levensbeschouwelijk pluralisme, respect voor professionele autonomie van artsen, voor de rechten van patiënten en voor diversiteit.
5. Versterken van jobs in de zorg
- Ook in Gent is er een grote nood aan zorgmedewerkers. De waardering voor zorgberoepen tijdens de corona-periode moeten we kunnen omzetten in een opwaardering van die beroepen. We pleiten voor meer respect, een werkbare job en een hoger loon bij de hogere overheden.
- We blijven actief op zoek naar manieren om het zorgberoep aantrekkelijker te maken. We werken samen met partnerorganisaties aan innovatieve projecten en methodieken. Zo zorgen we ervoor dat de ‘zorg van de toekomst’ in Gent gegarandeerd blijft.
- We zorgen ook voor opleiding tijdens de zorgjob en leggen de focus binnen onze eigen zorginstellingen op taalgebruik met en over ouderen. Door zo’n opleiding aan te bieden maken we ons personeel sterker én verbeteren we tegelijk de beeldvorming over ouderen.
6. Wonen mét zorg
- Een deel van de Gentenaars hebben nood aan een woonsituatie waarbij ze ook de nodige zorg kunnen krijgen, zoals mensen met een beperking, personen met een zware psychiatrische aandoening of ex-daklozen met medische zorgen. Ook zij verdienen een ‘warme woonsituatie’ met zorg of begeleiding.
- Voor mensen met meervoudige problematieken onderzoeken we de inrichting van een ‘zorghostel’, een kleinschalige woonvorm voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen maar ook moeilijk hun plaats vinden in instellingen. We dringen aan bij bovenlokale overheden om deze zorgvorm mee te financieren.