LOADING ZOOM
11/04/2024

VOOR GENT lanceert het ‘wijkkwaliteitsplan’ om samen met u onze wijken beter te maken.
VOOR GENT wil vanaf 2025 ‘wijkkwaliteitsplannen’ opmaken samen met de bewoners: een plan om de wijk aangenamer en veiliger te maken, vanuit diverse perspectieven. Het wil daarbij ook telkens een geloot burgerpanel betrekken dat mee beslist. 

Joris Vandenbroucke, zesde op onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Die toekomstvisie moet helder zijn, de vernieuwing van het openbaar domein moet het leven in de wijk voor iedereen beter maken. Hoe we de mobiliteit organiseren staat in functie daarvan. Het is veel motiverender om daarover na te denken dan over abstracte circulatieplannen. De wijkmobiliteitsplannen zijn gaandeweg gereduceerd tot een kwestie van (weinig aanschouwelijke) knips, rijrichtingen en parkeerplaatsen. Het moet gaan over: waar willen we extra groen? Waar komen nieuwe speelpleintjes? Hoe richten we straten of pleinen heel concreet opnieuw in?”


Gelote burgerpanels
VOOR GENT wil in elke wijk representatieve, directe betrokkenheid garanderen, vanaf het begin, onder andere via gelote burgerpanels. “Inspraaktrajecten met groepsgesprekken, infomarkten en online bevragingen leveren wel heel wat ‘signalen’ op, maar de vraag is: hoe representatief zijn die? En vooral: wie maakt op basis van welke criteria de afweging hoe die signalen al dan niet mee vorm geven aan de circulatieplannen? Uit de aanpak van het Wijkbudget blijkt dat een evenwichtig samengesteld geloot panel, met een duidelijk mandaat en tijdspad, goed geïnformeerd en begeleid, en met garanties inzake autonomie en impact, positieve resultaten oplevert naar inhoud en betrokkenheid. Gelote burgers overstijgen het louter individuele perspectief om een totaalplan voor de hele wijk te helpen uitwerken.”

Uiteraard sluit een geloot burgerpanel niet uit dat ook andere bewoners geïnformeerd en betrokken worden, of dat het panel overlegt met specifieke groepen of instellingen zoals scholen en cultuurhuizen.

Tot slot: nu nieuwe technologie beschikbaar is zoals 3D-toekomstmodellen en augmented reality is het tijd om af te stappen van louter tweedimensionele plannen. “Mensen moeten het gewenste toekomstbeeld in 3D kunnen beleven. Een mooi voorbeeld is het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, waar iedereen als het ware kan ‘rondwandelen’ in het 14de-eeuwse Gent kunnen beleven. Dat moet ook kunnen voor het Gent van de toekomst en al onze wijken!” besluit Joris.
 


share: